Billeie i historiske Roma

I følge ordtaket ryktes det at alle veier fører til Roma, og med byens sentrale beliggenhet i hjertet av Italia, så er dette nesten sant. Romerne bygget et gjennomgripende veinett i store deler av Europa, og mange av disse gamle romerske veien finnes den dag i dag. Bølgende, italienske landskap fører deg mot nye horisonter, hvor klimaet er behagelig store deler av året. Ønsker du litt ekstra fleksibilitet i ferien, så kan en leiebil ta deg med på nye eventyr som du aldri kommer til å glemme.

Hvorfor reise til Roma?

Roma kalles «den evige stad» av mange grunner. Denne tradisjonsrike byen er et mekka for deg som er interessert i historie, arkeologi og kunst, eller som bare ønsker å spise og drikke godt i sagnomsuste omgivelser. Italias hovedstad er mer enn 2 500 år gammel og var en millionby allerede ved Kristi fødsel. I dag har innbyggertallet passert 2,8 millioner, men med 12 millioner besøkende hvert år er det aldri folketomt på piazzaene. Én ting er nemlig helt sikkert – den evige stad går aldri av moten.

Det romerske imperiets hovedstad ligger i Lazio-regionen midt i Italia. Ønsker du å utforske områdene rundt Roma, så er Leonardo da Vinci internasjonale lufthavn, eller Fiumicino som den heter på folkemunne, et godt utgangspunkt for å leie bil. Sjekk gjerne priser på nett på forhånd hvis du vet at du skal ha leiebil når du kommer. Det kan nemlig spare deg for store summer, framfor å vente med å bestille bilen til du ankommer flyplassen. En av mange gode nettsider som gjør jobben for deg er Goautos Roma

  • Hovedstaden i hjertet av Lazio
  • Historisk sus
  • Arkeologi og kunst i skjønn forening

Det historiske Roma

Roma har en kompakt bykjerne hvor turistattraksjonene er tett i tett. Litt nord for spansketrappen finner du et rolig og ærverdig parkområde som omgir de tre museene Galleria Borghese, Museo Nazionale Etrusco og Galleria Nazionale d’Arte Moderna. Fra Park Villa Borghese kan du gå gjennom sentrum i retning sydvendt, og ende opp i Park Villa Doria Pamphili etter en snau time. Dette er den største offentlige parken i Roma, og er med sine gangstier og blomsterbed et fint sted å bli kjent med de lokale.

Bruker du litt tid i sentrum av Roma vil du fort oppdage at byen er så tettpakket med severdigheter at det nærmest er vanskelig å unngå dem. Spansketrappen, Trevi-fontenen, Colosseum og Forum Romanum er lett tilgjengelig til fots. Det samme gjelder Pantheon og Vatikanet. Ønsker du å bevege deg litt utenfor bykjernen, så kan du nyte en is på Campo de’ Fiori, Blomstertorget, for så å rusle over Ponte Sisto til bydelen Trastevere. Her finner du et ungt og trendy miljø, hvor urbane italienere gjerne tar en drink etter arbeidstid.

Utenfor bymurene

Har du tid til å utforske de delene av Roma som ligger utenfor de gamle bymurene, så vil du raskt oppdage en helt ny verden uten masseturismen som preger livet på innsiden av murene. Roma har et godt utbygd kollektivnett, med buss, tog og t-bane. Det kan likevel være gunstig å leie bil, særlig hvis du vil gjøre som romerne gjør på en varm sommerdag. Strendene i Ostia ligger bare 30 kilometer unna byen, og har gode parkeringsmuligheter i nærheten. Sørg bare for at bilen har aircondition som fungerer.

Bygningskomplekset EUR er også vel verdt et besøk når du er i nærheten av Roma. EUR står for Esposizione Universale Roma, som var navnet på en verdensutstilling som Benito Mussolini og hans menn planla i 1942 for å feire 20 år med fascistisk styre. Stramme og monumentale bygninger står i skarp kontrast til den grønne og vakre parken som utgjør EURs indre, og det er noe dypt fascinerende ved den rigide og planmessige strukturen som preger hele området. Bydelen er kun en liten kjøretur unna Roma sentrum.

Overnatting

En privat leilighet eller et hotell i hjertet av Roma kan fort bli en kostbar affære. Jo lenger unna bykjernen du beveger deg, jo billigere blir overnattingsprisene. Har du leiebil kan det lønne seg å velge et sted å overnatte som ligger litt utenfor sentrum, særlig hvis du planlegger et lengre opphold. Området rundt Piramide er lett tilgjengelig både med tog, t-bane og bil, og er et rimeligere alternativ til hotellene i sentrum. Med bil kan du bo i nærheten av flyplassen og heller kjøre dit du skal.

Airbnb kan også være et godt alternativ til hotell eller utleieleiligheter. Ved å bruke airbnb kan du velge om du vil bo ved en av sentrums mange piazzaer, eller i en av bydelene utenfor, som EUR eller Ostiense. Det spiller ingen rolle om du foretrekker et strandhotell, et dobbeltrom midt i byen eller en lun leilighet med takterrasse. I Roma og områdene rundt finner du noe for enhver smak, uansett om du foretrekker det sofistikerte storbylivet, eller det late slaraffenliv på stranden.

Spise og drikke

I matveien er italienerne aller mest kjent for pizza og pasta, men det romerske kjøkken er så mye mer enn dette. Styr unna alle restaurantene som lokker med treretters middag, eller «il menu turistico», til en billig penge. Skal du spise virkelig god pizza, så velg heller en ordentlig pizzeria. I nærheten av Piazza Navona finner du Pizzeria Da Baffeto, en legendarisk pizzarestaurant som er kjent for sine tradisjonelle, romerske pizzaer med tynn og sprø bunn. Prøv gjerne sjokoladepizzaen deres hvis du er i det eksperimentelle hjørnet.

Spiser du på en finere restaurant, så prøv gjerne en forrett, i Italia kalt antipasti. Bruschetta er en typisk antipasti, og består av ristet brød med hvitløk og olivenolje, gjerne toppet med italienske tomater. Insalata Caprese med ekte bøffelmozzarella er også en klassisk forrett. Forretten kan også bestå av pizza eller pasta, men heter da gjerne primi piatti. Secondi er hovedretter, og disse består gjerne av kjøtt eller fisk. Husets vin er rimelig, og hører med til måltidet. Dolci, dessert, er selvfølgelig også et must.